Landsbygdsriksdagen

Växande missnöje på landsbygden ger problem för partier

1:41 min

Lokala grupper runt om i landet har protesterat mot nedläggningar och flyttar av bland annat sjukvård och arbetsplatser. Men hur kan partierna möta missnöjet?

– Det är verkligen så att missnöjet på landsbygden har växt och kommer fortsätta växa om vi inte får den kursändring som behövs, säger Malin Ackermann som deltar i den pågående landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik och är aktiv i frågorna.

Flera lokala protestgrupper har vuxit fram i landet som reaktion mot exempelvis besparingar inom vården och förlorade arbetstillfällen på landsbygden. Malin Ackermann räknar upp några exempel från de senaste åren.

– Vid Skatteverkets planerade nedläggning hade vi en aktion, ockupationen i Sollefteå är en aktion, Jokkmokksupproret är en annan aktion.

Hon var med och protesterade mot Skatteverkets planer på att lägga ner kontor ute i landet och vann gehör. Planerna skrotades och nu, två år senare, försöker hon inför valet samla lokala rörelser i en gemensam protest mot växande regionala klyftor i landet.

– Det här är man väldigt medveten om men man gör ändå ingenting åt det. Vi är trötta på det och man måste nu se till att kommuner och regioner får lika förutsättningar så det blir rättvist utifrån ett medborgarperspektiv, säger Malin Ackermann.

Frågan är om de etablerade partierna nu kan stävja det missnöje som finns på landsbygden, säger Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet.

– Jag skulle inte vara förvånad om det kommer upp i eftervalsdiskussionen att man misslyckades att stävja missnöjet just på grund av att man har det ganska starka fokuset på de urbana miljöerna där de stora väljargrupperna finns. De frågor som dominerar i de miljöerna tenderar att ta överhanden, säger Camilla Sandström.

Idag samlas nästan samtliga partiledare i Örnsköldsvik för att debattera under landsbygdsriksdagen som arrangeras av intresseorganisationen Hela Sverige ska leva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista