Skola

Lärare chockade över beslut att flytta klasser från Järåskolan

1:44 min

Beslutet att flytta tre årskurser på Järåskolan i Bispgården till Hammarstrand kom som en chock för lärare, föräldrar och elever.

– Det kom som en chock för oss. Eftersom vi har en plan för hur nästa läsår ska se ut. Då föll allting, säger Anna Lögdberg, en av lärarna på Järåskolan. 

Det var i tisdags som lärarna på Järåsskolan i Bispgården fick beskedet om att klass 4-6 ska flyttas till Anders- Olof skolan i Hammarstrand.

För Tove Guddingsmo innebär det här att ett av hennes barn får byta skola till hösten.

Hon tycker att det är ett beslut som tagits över huvudet på alla.

– Förmodligen fick de inte spara in pengar där de hade tänkt spara in pengar. Då blir det en annan som drabbas, säger hon. 

Inte heller Anna Lögdberg tror på skolledningens argument om att det finns för få behöriga lärare nu.

Tvärtom menar hon att Järsåskolan var den skola i Ragunda som har flest behöriga lärare.

– Vi har under det här läsåret haft den bästa täckningen på behöriga lärare. Nu av några skäl behöver vi byta ut några i personalen och så går det väl till på alla ställen att då får man anstränga sig för att rekrytea, säger Anna Lögdberg. 

Enligt skolchefen Maria Renvall finns det ingen annan lösning än att flytta årsklasserna. Skolan har försökt men inte lykats rekrytera behöriga lärare. 

Från och med i höst kommer det därför bara finnas förskoleklass till tredjeklass på Järåskolan i Bispgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista