Jenny Myhr från Mo, Bergs kommun
1 av 2
- Jag tror att sex timmars arbetsdag ger bättre hemtjänst då sjuktalen nu är höga och det kostar stora pengar, som istället kan används till verksamheten, säger Jenny Myhr från Mo i Bergs kommun.
Vy mot en kyrka tagen från en annan kyrka
2 av 2
Gamla och nya kyrkan i Oviken skulle få ett dagbrott rätt nära kyrkogårdarna vid en eventuellt dagbrottsgruva i bygden. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Val 2018

Gruvbrytning och nedskräpning - två av många politiska frågor i Bergs kommun

1:48 min

Nej till gruvbrytning, städa efter vägarna och mer resurser till hemtjänsten. Det är några exempel på vad folk i Bergs kommun tycker politikerna ska ta tag i.

P4 Jämtland har besökt alla länets kommuner under våren och pratat slumpmässigt med folk på gatan och frågat efter vad de tycker är viktigt i den lokala politiken. Återkommande är de så kallade mjuka frågorna som vård och barnomsorg, men också frågor om bostadsbyggande, kollektivtrafik eller nedskräpning.

– Det ser illa ut efter vägarna och nånting måste göras. Jag plockar själv skräp och det blir massor, säger Eva Lindblom från Rätan.

Fler händer i vården efterfrågas i de flesta kommuner och Jenny Myhr från Mo i Bergs kommun är en av dem.

– Vi har höga sjuktal och det kostar pengar. Med sex timmars arbetsdag minskar sjukskrivningarna och kommunen spar pengar som istället kan läggas på bättre omsorg, säger Jenny Myhr.

Gruvbrytningen är ofta en diskussion i Bergs kommun men trots att Sveriges Riksdag bestämt att uranbrytning ska förbjudas så finns oro för att det ska brytas andra ämnen i den uranrika alunskiffern. Diana Fernlund från Myrviken är en av dem.

– Det borde finnas ett totalförbud mot all gruvbrytning där det finns alunskiffer. När den bryts frigörs nämligen an massa gifter som är farliga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista