Henrik Moralo, arbetsförmedlingen, Anders Edvinsson, Kommunalråd (s) i Östersund och Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg.
Henrik Moralo, Arbetsförmedlingen, Anders Edvinsson, kommunalråd (S) i Östersund och Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg. Foto: Åsa Swee/Sveriges Radio
Arbetsmarknad

1 100 nya jobb till länet men stor brist på kompetens

3:41 min

Det väntas drygt 1 100 nya jobb i Jämtlands län fram till slutet av 2019, enligt Arbetsförmedlingens prognos som presenterades på onsdagen. Samtidigt är bristen på kompetens är stor.

– Vi kan inte matcha de arbetssökande med de jobb som finns. Utbildningsnivån bland de inskrivna vid Arbetsförmedlingen är för låg, säger Maria Salomonsson, arbetsmarknadsanalytiker, till P4 Jämtland.

Bristen på arbetskraft är stor inom vård och skola men även byggbranschen har ett stort behov, enligt prognosen. Arbetskraftsbristen inom byggsektorn har ökat från 4 procent 2016 till 60 procent 2018.

Framtida pensionsavgångar är ett annat problem, enligt prognosen: 10 000 personer ska ersättas, samtidigt som arbetstagare i länet i åldern 16-64 minskar med 20 personer. En siffra som skulle varit betydligt större om det inte vore för 2700 utrikesfödda.

Östersunds kommun satsar nu på utbildningsåtgärder för att få in de nyanlända på arbetsmarknaden, säger Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg, som var på plats när prognosen presenterades på onsdagen i Östersund.

Arbetslösheten i Jämtlands län är 6,7 procent vilket är i nivå med riket. Minst är arbetslösheten i Krokoms kommun och störst tillväxt ses i Östersund och Åre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista