Brunbjörn Jhenny Larsson björn
Jhenny Larsson mötte på en brunbjörn som jagade henne och hennes kompis i flera kilometer. Bilden är ett kollage och bilden på björnen är en arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT och Jhenny Larsson/Privat
Djur och natur

Offerdalsbon Jhenny blev jagad av en björn i 3 kilometer

3:33 min

När Jhenny Larsson från Offerdal var ute och red tillsammans med en vän i Kaxåstrakten förra helgen blev de båda jagade av en brunbjörn. Det var Östersundsposten först med att berätta.

Det hela började med att Jhennys vän, Celine, tyckte sig höra ett visslande ljud men de la inte så stor vikt vid det till en början. Hela jakten började när de kom fram till en å och Jhenny hörde ett mumlande, konstigt ljud från en buske. 

– I och med att jag vände mig om för att titta så visslade det till jättehögt från busken och då stack min häst i full fart och Celine efter på den andra hästen, säger Jhenny Larsson.

Björnen sprang efter Jhenny, Celine och hästarna på nära avstånd i hela tre kilometer. 

– När jag skulle titta mot Celine så såg jag i sidleds, bara tre till fyra meter från oss att björnen sprang där och i den stunden blev det en obehagskänsla om vad som skulle hända om jag skulle ramla av. 

När de kom fram till en lägda så vek björnen av vid en skogskant och kvinnorna kunde tillslut på stopp på sina hästar. 

– Jag tror jag hade någon slags inre kris, så jag ringde min sambo för att be om hjälp men då såg vi att björnen gick iväg bort från oss så då kändes det lite lugnare. 

Hur känns det nu, ett tag efteråt?

– Det var ju väldigt otäckt så jag är inte så jättesugen på att rida ute i skogen som det är just nu, säger Jhenny Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".