Två kvinnor gräver i skogen.
1 av 5
Jamtlis arkeologer Kristina Jonsson och Anna Engman. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
En grop ute i skogen.
2 av 5
Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Två kvinnor står bredvid varandra i en skog.
3 av 5
Jamtlis arkeologer Kristina Jonsson och Anna Engman. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Två kvinnor sitter på knä och gräver i jorden bland träden framför en sjö.
4 av 5
Arkeologer är på plats vid Onsjön i Strömsunds kommun för att gräva fram människoben och vapen från den nyfunna vikingagraven. Foto: Privat
En kvinna sitter på marken och gräver i jorden.
5 av 5
Barnen grävde inte djupt för att hitta mask. Bara 15 centimeter ner i marken fann de föremål som visade sig vara vapen från vikingatiden. Foto: Privat
Fornfynd

Fiskande barn hittade vapenfylld vikingagrav vid Onsjön

3:03 min

Barnen letade mask när familjen fiskade i Onsjön i Strömsunds kommun. Istället fick de napp på vapen som yxa, kniv och svärd – ur en okänd grav från vikingatiden.

Bara 15 centimeter ner i marken intill sjökanten vid Onsjön i Strömsunds kommun så fann barnen häromdagen en vikingagrav fylld med vapen och brända människoben från någon gång mellan år 700 och 1 000 efter Kristus. En av de vuxna i det fiskande sällskapet är arkeologistudent och förstod direkt att föremålen måste vara fornfynd.

– Man kan se att det är människoben och de är brända. Det är därför vi vet att det är en grav också, berättar Jamtlis arkeologer Kristina Jonsson och Anna Engman. 

 Vad skulle den här döda personen med alla de här sakerna till?

– Man behövde de väl i dödsriket. Man trodde ju att man på sätt och vis skulle leva vidare i en annan värld så det var sådant man behövde på resan, berättar arkeologerna. 

Under torsdagen är arkeologer från Jamtli på plats och gräver fram resten av graven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista