En äldre man med kortklippt grått hår och en smal grå mustasch tittar in i kameran. I bakgrunden en stor röd ekonomibyggnad där taket är täckt av svarta solscellspaneler.
1 av 2
Mikael Ivarssons solcellsanläggning producerar el även när det är molnigt. Foto: Karin Riddar/Sveriges Radio
En svart rund låda med blå digital display som visar siffror över hur mycket el som solen producerar i realtid.
2 av 2
Vid dagens molniga väder produceras omkring 5000 kilowatt, men när solen strålar från klarblå himmel kan produktionen av el från Mikael Ivarssons anläggning i Bleka nå upp till 22000 kilowatt. Foto: Karin Riddar/Sveriges Radio
Energi

Solig sommar positivt för solcellsägare

0:59 min

Den värme och torka som råder bidragit till många negativa konsekvenser för bland annat jordbruket men det finns även positiva följder av mycket sol.

Den här sommaren bjuder utan tvekan på mycket sol, vilket är någonting positivt för alla som äger solceller. Mikael Ivarsson som bor i byn Bleka i Östersunds kommun är helt självförsörjande med el.

– Jag är helt självförsörjande med el rent ekonomiskt sätt, jag producerar lite mycket som jag använder, eller mer, säger Mikael Ivarsson.

Enligt honom kan den här soliga sommaren göra en 15-20 procents skillnad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".