Termometer från Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand
1 av 3
Så här varmt är det alltså i dagsläget på Termometer från Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand Foto: Johanna Svensson/Sveriges radio
Anna-Lena Fahlen enhetschef och Eva Eriksson
2 av 3
Anna-Lena Fahlen enhetschef och Eva Eriksson som arbetar på boendet. Foto: Johanna Svensson/Sveriges radio
Vinterträdgården på Termometer från Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand
3 av 3
Vinterträdgården som under sommarmånaderna har väldigt höga temperaturer. Foto: Johanna Svensson/Sveriges radio
Arbetsmiljö

Äldreboende i Hammarstrand anmäls för extrem hetta

2:17 min

Extrema temperaturer upp emot 50 grader inne på Nyviksvägens äldreboende i Hammarstrand har gjort att skyddsombudet kräver åtgärder.

Skyddsombudet lämnade i början av sommaren in en så kallad 6.6.a-anmälan till Arbetsmiljöverket med krav om att se över ventilationen, upphandla svalare arbetskläder och att anpassa temperaturen på arbetsplatsen.
 
Personal vittnar om temperaturer på 28 grader i köket och att det i atrium, den vinterträdgård som finns på boendet, har uppmätts temperaturer mellan 38 och 51 grader i skuggan. Problemet ska ha pågått under flera års tid.

Värmen påverkar främst personalens arbetsförmåga.

– Det är vedervärdigt, speciellt eftersom vi har så varma arbetskläder, säger en av de anställda på boendet till P4 Jämtland.

I anmälan står bland annat att värmen: "...påverkar den fysiska belastningen på kroppen. Uppmärksamheten och omdöme försämras, olycksfallsrisken ökar."

Hör personal och enhetschefen på äldreboendet kommentera situationen i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista