Del av skog som pyr, det kommer rök,, molnig himmel
1 av 2
Skogsbrand, arkivbild. Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Räddningstjänsten Jämtland brandbilshytt
2 av 2
Räddningstjänsten har nu gått upp i stabsläge. Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Skogsbränderna i Jämtland 2018

Extremt läge för Räddningstjänsten: "Bollar med resurser"

2:30 min

Räddningstjänsten ser allvarligt på läget i rådande brandrisk och bränder i länet. Brandflyget i luften från klockan 11 på fredagsförmiddagen.

– Jag har en stor respekt för hur situationen ser ut just nu.

Så summerade räddningstjänstens inre befäl Sven Erik Svensson brandrisksituationen i Jämtlands län under förmiddagen fredag 13 juli.

Jörgen Eriksson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Jämtland berättar att stabsläge infördes på kvällen torsdagen 12 juli för att kunna hantera den stora mängd bränder som uppstått. En lägesuppdatering sent på torsdagskvällen visade att de flesta bränder nu är under kontroll.

Strömsunds kommun: Fem till sex bränder som enligt Jörgen Eriksson nu är under "hyfsad kontroll".

Bergs kommun: Räddningstjänsten söker efter inrapporterad rökpelare.

Ragunda kommun: Ett antal bränder, räddningstjänsten arbetar fortfarande med en brand i Eldsjön. En styrka är på väg till Stugusundet.

– Där vi är på plats har vi relativt bra kontroll, men man kan aldrig säga hundraprocentig, säger Jörgen Eriksson, som vid halv elvatiden på torsdagskvällen inte hade kännedom om att någon bebyggelse skulle vara hotad.

I hela Jämtlands län råder eldningsförbud till följd av den långvariga torkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista