Simon Sundell
1 av 3
Simon Sundell kan bevattna en tredjedel av sina marker tack vare tillståndet. Foto: Leo Rehnfeldt/Sveriges Radio
Anders Hagström på Länsstyrelsen på Länsstyrelsens innergård.
2 av 3
Anders Hagström på Länsstyrelsen har aldrig varit med om en liknande situation. Foto: Leo Rehnfeldt/Sveriges Radio
Vattenspridare på mjölkgård i Haxäng.
3 av 3
Simon Sundells gård har fått tillstånd att ta upp 1000 kubikmeter vatten ur sjön per dygn. Foto: Leo Rehnfedlt/Sveriges Radio
Torkan

Bönder tar sjövatten för att klara torkan

3:40 min

Den svåra torkan gör att flera lantbrukare i Jämtland vänder sig till Länsstyrelsen för att söka tillstånd om att få ta upp sjövatten för att rädda sina odlingar.

– Jag har varit lantbrukare sedan 1989 och aldrig varit med om att vi behövt vattna betesmarkerna. Men nu måste vi göra det för att försöka rädda vad som räddas kan, säger Simon Sundell, mjölkbonde på en ekologisk gård i Haxäng.

Den torra, varma sommaren har ställt till stora problem för många lantbrukare. Ett flertal av dem vänder sig nu till Länsstyrelsen i Jämtland för att be om tillstånd att använda ytvatten ur sjöar och vattendrag för att bevattna sina marker. Det är mycket ovanligt att Länsstyrelsen får in förfrågningar av det här slaget. Anders Hagström är miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

– Men även om det är ovanligt här har vi varit beredda ganska länge på att sådana här förfrågningar ska börja komma, säger han.

Normalt sett har Länsstyrelsen en handläggningstid på åtta veckor, men då situationen bedöms vara så pass akut har de som mål att hantera alla inkomna förfrågningar om bevattning inom en vecka.

– För att vi ska bevilja tillstånd krävs det att lantbrukaren har rådighet över vattnet, det vill säga äger eller arrenderar marken som går ut i vattnet. Sedan måste vi försäkra oss om att inga naturvärden påverkas av vattenupptaget, säger Anders Hagström.

Länsstyrelsen uppmanar alla som är intresserade att höra av sig och ansöka om bevattningstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista