OSKARSHAMN 20180702   En skogsbrand rasar nordväst om Mellingerum utanför Oskarshamn. Flera räddningstjänster från länet och hemvärnet deltar i släckningsarbetet. Här vattenbombas området med hjälp av helikopter. Foto: Suvad Mrkonjic / TT
Helikopter togs till hjälpen, för vattenbombning, vid branden i Dödre, Bergs kommun, på fredagen och kan bli aktuellt att använda även vid skogsbranden i Älvrostrakten, under lördagen (arkivbild). Foto: Suvad Mrkonjic/TT Nyhetsbyrån
Skogsbränderna i Jämtland 2018

Bättrat läge i bekämpning av skogsbränder

Räddningstjänsten ansåg sig på lördagsförmiddagen ha läget ganska bra under kontroll med de två skogsbränder som då återstod av de bränder de jobbat med under fredagskvällen och natten mot lördagen.

Branden i trakten av Dödre i Bergs kommun, som härjat kanske så mycket som 12 hektar skogsmark, bedömdes vara under kontroll och hölls under övervakning av en mindre styrka från Ovikens räddningskår.

En brand vid Aborrtjärn nära i Mjösjö, i Bräcke kommun, lyckades man släcka under natten och där lämnade räddningstjänsten under morgontimmarna på lördagen.

Vad beträffar en skogsbrand vid Skalet i trakten av Älvros i Härjedalen, bedömdes läget också som relativt gott. Markägaren, skogsbolaget Holmen, skulle bistå med personal och helikopter till släckningsarbetet i den oländiga terrängen i området, enligt Niclas von Essen, räddningschef i beredskap, vid räddningstjänsten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".