Bränder

Fem helikoptrar bekämpar bränderna

0:53 min

 Flera bränder har tagit sig på nytt under söndagen.

Mellan torsdag till lördag natt har räddningstjänsten i Jämtland tagit emot 85 larm, där ett flertal varit skogsbränder och blixtnedslag i byggnader samt ett antal trafikolyckor. I vanliga fall kommer cirka sju larm per dygn, det skriver räddningstjänsten på sin hemsida.

– Vi har 29 av 32 resurser (brandstationer) ute på larm. Det är oerhört slitsamt, säger Lars Nyman, räddningschef i Jämtland.

Söndag 20.00

Krokom: Branden i Ytterån släckt.

Härjedalen: Två nya bränder i Granåstjärn och Sånberget. sen tidigare pågår insatser i Skalet, Fågelsjö, Lillhärdal och Ytterhogdal. I Mosätt i hittades ingen brand.

Strömsund: Falkenströmsberget pågår, släckt och med bevakning: Svanavattnet, Storåhöjden och Risede.  

Ragunda: Pålgård, Stuguberget och Näset

Söndag 17.00 

Krokom: I Yttererån brinner ett uthus och närbelägen skog har fattat eld.

Berg: Ett SAS plan och en ambulanshelikopter larmade efter att ha sett en rökpelare i Gillhov.

Ragunda: I Näset och Pålgård helikoptrar använder sig räddningstjänsten av två helikoptrar för att vattenbomba.

Härjedalen: Fågelsjön, söder om Sveg, helikopter används i släckningsarbetet. I Skalet pågår släckningarbete efter nytändning.

Söndag 13.45 

Ragunda: Tre pågående bränder (Stuguberget, Näset och Halån). I Stuguberget används en helikopter.

Härjedalen: Tre nya bränder i Fågelsjö, Skalet och Hån, norr om Lillhärdal, dessa är gamla bränder som har tagit sig igen. Vid branden i Lillhärdal används helikopter. Larm också om brand i Mosätt.

Strömsund: Två nya bränder i Strömsunds kommun vid Svanavattnet och Sönner-Storåhöjden, Falkenströmberget och Risede.

Söndag morgon, 7.30:

Läget hade på söndagsmorgonen stabiliserat sig och blivit väsentligt lugnare för räddningstjänstens del, efter de rekordmånga samtidiga skogsbränderna i länet under lördagskvällen och natten mot söndag.

Vid halv åttatiden på söndagsmorgonen återstod endast tre skogsbränder, som ännu inte var släckta, samtliga i Ragunda kommun. Det var i trakten av Stugun, Hammarstrand och Bispgården som personal från fem brandstationer jobbade med släckning av bränder som uppgavs vara under kontroll.

– Det är väsentligt lugnare än när det var som värst i går kväll. Vi hade, tror jag, 33 händelser att hantera, på kort tid.

Vi får se vad den här dagen kommer att bjuda på, säger en luttrad Mats Kronsten, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund, till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista