Skogsbränderna i Jämtland 2018

Hektisk måndag för skogsbrandsbekämpare

Den just nu största branden i Pålgård håller på att släckas, men flera bränder pågår i länet.

I Ragunda brinner det i Pålgård, utanför Hammarstrand. Det brinner på 300 hektar. Den tidigare branden i Näset håller på att avslutas, men i Stuguberget har det flammat upp och en styrka är på plats.

I Bergs kommun är det tre styrkor på plats i Gillhov, det är cirka fem hektar som brinner. En styrka ut vid tiotiden, på ett larm som gäller en skogsbrand i Fåker, vid östra kanten av sjön Näkten.

Vid 20-tiden på kvällen kom också ett larm om att det brinner vid Salsån, utanför Svenstavik, även det i närheten av sjön Näkten. 

Det brinner också vid Hammartjärnhöjden. "Elden hoppar från trätopp till trätopp", skriver räddningstjänsten på sin hemsida. Tre stationer är på platsen och har hjälp med klättring av fjällräddare. 

Personal från två stationer är också på plats vid Tävjeåsen, väster om Åsarna där en skogsbrand brutit ut under måndagskvällen. 
 
I Härjedalens kommun är det flera bränder som startat under måndagen.

Totalt tre styrkor, tillsammans med en helikopter, är på plats för att släcka en brand i Fågelsjö, vid Gryssjön. Vid halv fem-tiden meddelar räddningstjänsten att ett 20-tal personer jobbar vid branden, men att också hjälp från bland annat Röros anlänt. Troligtvis kommer två helikoptrar till under natten. Totalt brinner cirka 65 hektar.

I Skalet, i Sveg-trakten, ska en tidigare brand ha tagit sig igen och hemvärnet är på plats. 

Runt ett-tiden kom också ett larm om brand på Sonfjället, vid Stor-Ryvålen. Två stationer på plats, branden är 500 meter bred. Två helikoptrar från Norge är på ingång. Vid 22.30 meddelar räddningstjänsten att två helikoptrar är på plats till midnatt. Det är oländig terräng och branden sprider sig. 

Vid halv-ett tiden kom ett larm om att en inringare sett en rökpelare. Enligt uppgifter från SOS-alarm brinner det vid Hälsingekojan i Herrö, utanför Sveg. 

Vid halv två-tiden ska en brand i Lillhärdal, Härjedalens kommun, också ha tagit sig och räddningstjänsten larmats, enligt uppgifter från SOS-alarm.

Enligt räddningstjänsten brinner det också vid Vemdalshammaren och även Hammarberget.

I Åre kommun har räddningstjänsten i Kall och Järpen har efter klockan ett på dagen ryckt ut till ett larm om brand i en byggnad vid Stora Mjölkvattnet nordöst om Kallsedet. Enligt SOS alarm ska branden ha tagit sig till träd nära byggnaden.

Vid halv tre-tiden kom också ett larm om en skogsbrand vid Toppvallen, Järpen, Åre kommun. Enligt larmet ser inringaren vit rök på håll.

I Strömsunds kommun kom det ett larm strax efter klockan tre på måndagseftermiddagen om en skogsbrand i Sil, vid Brinnåsklippen.

Det ryker också fortfarande i terrängen från den brand som utbröt under söndagen i Gussvattnet, utanför Gäddede, Strömsunds kommun. 

Vid 21.30 på kvällen meddelar räddningstjänsten att bränderna i Pålgård, Fågelsjö, Sonfjället och Vemdalsskalet fortfarande sprider sig. 
 
Ytterligare information finns på Räddningstjänstens Jämtlands webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista