Skogsbränderna i Jämtland 2018

Skogsbrandläget i Jämtlands län – onsdag morgon

Väder och vind framöver onsdagen kommer att få avgörande betydelse för bekämpningen av skogsbränderna i Jämtlands län, uppger räddningtjänstens ledningsstab tidigt på onsdagsmorgonen.

De är ändå försiktigt positiva. Flera tidigare bränder är nu under kontroll eller under eftersläckning och övervakning - det gäller bland annat branden vid Näset i Ragunda och den i Hedeviken i Härjedalen.

Men flera, stora bränder sprider sig fortfarande och är inte under kontroll. Det gäller exempelvis branden vid Pålgård i Ragunda som i all fall uppges vara inringad. I Pålgård har man nu fått hjälp och avlastning med ledningsresurser från räddningstjänsten i Medelpad.

Mest bekymmersamt är det även nu i Härjedalen.
Vid Fågelsjö-Lillåsen, Lillhärdal-Storbrättan och på Sonfjället-Stor-Ryvålen har man jobbat intensivt även under natten med helikoptrar och viss markpersonal och försöker också hinna lösa avpersonal och flygbesättningar.

– Det ser ändå lite ljusare ut, men det gäller just nu. Vi får se hur det utvecklar sig framöver dagen, säger Jörgen Eriksson, stabschef vid Jämtlands räddningstjänstförbund till P4 Jämtland.

Även i Bräcke kommun, vid Grötingen- Äxingmyrkullen, och i Bergs kommun vid Stor-Tävjeåsen rasar fortfarande större bränder som omfattar tiotals hektar skogsmark och som inte är under kontroll.
Räddningstjänst med förstärkning från försvaret och fjällräddare och viss helikopterassistans har arbetat med bekämpningen även av de bränderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista