Skogsbränderna i Jämtland 2018

Skogsbrandläget i Jämtlands län – onsdag kväll

Det härjar fortfarande många bränder runt om i länet. Mellan 500 och 700 personer jobbar med släckningsarbetet just nu.
Artikeln är uppdaterad 23.20.

Räddningstjänsten är fortsatt försiktigt positiva men meddelar att vädret spelar stor roll i nuläget. Det som framförallt oroar är hur vinden och den eventuellt kommande åskan kan komma att påverka.

HÄRJEDALEN

I Härjedalens kommun härjar den allra största branden söder om Sveg, Fågelsjö-Lillåsen. Ett större brandplan från Italien är på plats och vattenbombar. Piloten ska ha meddelat att det kommer att ta väldigt lång tid. Branden är nu på cirka 3500 hektar.

På en presskonferens meddelar kommunalråd Anders Häggqvist (C) att det inte är aktuellt med evakuering av Lillhärdal under onsdagskvällen eller natten mot torsdag. De följer fortsatt utvecklingen. 

– Vi är beredd, den dagen, om den kommer så vi är rustade så vi kan göra den evakueringen om det skulle behövas, säger Anders Häggkvist på presskonferensen. 

En personal i räddningstjänsten har fått en brännskada i samband med att utrustningen skulle samlas in.

Räddningstjänsten har bränt bort all skog runt radiomasten på Brickan, så den ska vara skyddad från branden om den kommer dit. Skyddsavbränning har också gjorts vid byn Olingsjövallen, för att skydda byggnader där. 

Även fritidshus ska ha förstörts i branden, oklart hur många. 

Det pågår även flera mindre bränder runt om Storbrättan. Det ska handla om ett område totalt uppåt 1000 hektar och tre helikoptrar är på plats. Den brand som tidigare bröt ut i Hedeviken är under eftersläckning och efterbevakning. 

Sonfjället hoppas räddningstjänsten på att få kontroll under dagen och enligt de senaste uppgifterna finns tre helikoptrar på plats. Branden vid Vemdalsshammarn är släckt och lämnas för efterbevakning. Även branden vid Skalet har lämnats över för efterbevakning.

Personal har tagits in från Röros, Stjördal, Skellefteå och Umeå. Personal från Storstockholm håller i ledningsfunktionen i Östersund.

Svegs flygplats används som bas för helikoptrar och flygplan, som hjälper till att bekämpa bränderna som härjar i många kommuner. Bränslebristen är en utmaning och ytterligare fem helikoptrar väntas till Svegs flygplats ikväll för att släcka bränderna i Härjedalen med omnejd.  

RAGUNDA

Vad gäller Pålgård-branden i Ragunda kommun finns det där gott om resurser och branden är inringad men fortfarande inte under kontroll. Medelpads räddningstjänst är också på plats. 

BRÄCKE

I Bräcke kommun brinner det i Äxingmyrskullen i Gällö på ett område om 500 gånger 900 meter. Där hoppas räddningstjänsten på att en sjö ska kunna fungera som en barriär dit branden i nuläget rör sig mot men i övrigt är det inte ett stabilt läge.

I Gällö, Hanåsen, har en brand utbrutit som räddningstjänsten misstänker startade i samband med åskovädret tidigare idag. Räddningstjänsten är på plats där, men det ser positivt ut. Helikoptrar är på plats och släcker, och dom har förhoppning om att klara av den branden under natten.

BERG

Vad gäller bränder i Bergs kommun så brinner det i Stor-Tävjeåsen. Där finns både fjällräddare, bandvagn och fyrhjulingar på plats. Även en helikopter har varit på palts, dock oklart om den är kvar. Det ska handla om en brand på cirka 1500 hektar. Den brand som tidigare bröt ut vid Näset ska vara under eftersläckning och efterbevakning. 

I Åsarna, Skålan, har en brand utbrutit som räddningstjänsten misstänker startade i samband med åskovädret tidigare idag. Den ska nu vara släckt.

ÅRE

I Åre kommun brann det tidigare söder om Järpen men den branden jobbades med under natten mot tisdag och bedömdes då vara under kontroll. 

ÖSTERSUND

I Aspnäset, norr om Häggenås, har en brand utbrutit som räddningstjänsten misstänker startade i samband med åskovädret tidigare idag. Den ska nu vara släckt.

Artikeln uppdateras och ändras så fort vi får ny information. 

Klicka på symbolerna i kartan nedan för att läsa om respektive brand. Samtliga bränder finns dock inte med, utan endast dem som är mest aktuella. En kryssad brand är under kontroll och en pågående brand har en eldsymbol.