Skola

Oviss framtid för Järåskolans mellanstadieelever

3:29 min

Beslutet att tillfälligt flytta mellanstadieelever från Järåskolan i Bispgården till Anders Olof-skolan i Hammarstrand upphävs av nu förvaltningsrätten.

Det var i juni som Ragunda kommun gick ut med beslutet att tillfälligt flytta årskurserna fyra till sex från Järåskolan i Bispgården. Anledningen till detta var svårighet att rekrytera personal och möta kunskapsmålen. Men beslutet fattades på tjänstemannanivå, något som fick oppositionsrådet Eva Sundin att överklaga domen.

– Det känns jättebra att att förvaltningsrätten höll med mig i min överklagan. Sådana här beslut måste fattas på rätt nivå, säger hon.

Men att beslutet skulle fattats på fel nivå håller Jonas Andersson, kommunalråd i Ragunda kommun, inte med om.

– I och med att det handlar om en tillfällig omstrukturering anser vi att förvaltningschefen mycket väl kan fatta ett sådant här beslut. Vi kommer överklaga förvaltningsrättens beslut och fortsätta jobba för det här, säger han.

Hur det kommer bli för Järåskolans mellanstadieelever till hösten är fortfarande oklart. Många föräldrar har varit upprörda över elevflytten och Jonas Andersson förstår deras oro även om han menar att en elevflytt i dagsläget vore den bästa lösningen.

– I det läge vi befinner oss nu ser jag inte att de två mil det är att pendla mellan Bispgården och Hammarstrand är anledning nog att schackra med barnens utbildning, säger han.