Skogsbränderna i Jämtland 2018

Skogsbrandläget i Jämtlands län – torsdag kväll

3:54 min

Boende i Huskölen, i Härjedalens kommun, har evakuerats. Branden som startade i Kårböle, Ljusdal, har dock spridit sig över länsgränsen och in i Jämtlands län.

HUSKÖLEN

Branden på andra sidan länsgränsen i Kårböle, Ljusdal, har under dagen spridit sig in i Jämtlands län. Räddningstjänsten i Ljusdal följer branden in i länet. Räddningstjänsten Jämtland har alltså ingen insats i området. Branden har under dagen medfört att byn Huskölen med omnejd nu har evakuerats. Polis har genomfört evakueringen.

RAGUNDA

Branden i Pålgård är inringad och bedöms vara i ett stabilt läge. Helikoptrarna har gett sig av och människor har fått återvända till sina hem. Skogsbrandssprinkler är insatta för att frigöra personalresurser till andra bränder. Under kvällen och natten planeras att gå med värmekameror för att upptäcka och åtgärda eventuella brandhärdar som inte släckts.

Eftersläckningsarbete pågår vid branden vid Näset/Döda fallet.

BRÄCKE

De boende i Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen evakuerades under natten på grund av de två bränderna vid Hanåsen och Äxingmyrskullen. Räddningstjänsten är försiktigt positiva men har också bestämt att det inte ska in några civila i området än. Personal från Medelpad och Norge hjälper till med en släckningsarbetet.

På torsdagskvällen meddelar räddningstjänsten att branden vid Hanåsen håller sig innanför sina begränsningslinjer.

Branden vid Grötingeberget/Äxingmyrkullens är inte inringad, men den har minskat sin spridningshastighet. Elden går mot en kraftledning och vid 18-tiden stängdes ledningen av, vilket betyder att insatserna kan fortsätta.

HÄRJEDALEN

Arbetet pågår oförtrutet med att bygga brandgator och begränsningslinjer för att förhindra att branden söder om Sveg i Fågelsjö/Lillåsen sprids. 4300 hektar har brunnit och tre helikoptrar vattenbombar. Räddningspersonalen har stort stöd av frivilliga insatser, militären och flera andra aktörer som skogsbolag. Räddningstjänsten inväntar besked från MSB angående vattenbombning med flyg.

Två helikoptrar vattenbombar i Storbrättan och arbete pågår med att bygga brandgator och begränsningslinjer. Räddningspersonalen har stort stöd av frivilliga insatser. Man inväntar besked från MSB angående vattenbombning med flyg.

Det är en positiv utveckling i Ryvålen/Sonfjället. Branden är inringad och eftersläckningsarbetet påbörjat i markägarens regi. Räddningstjänsten har avslutat sin insats i området.

Branden vid Vemdalsshammarn är släckt och lämnas för efterbevakning. Även branden vid Skalet har lämnats över för efterbevakning. 

Personal har tagits in från Röros, Stjördal, Skellefteå och Umeå. Personal från Storstockholms brandförsvar håller i ledningsfunktionen i Östersund.

Svegs flygplats används som bas för helikoptrar och flygplan, som hjälper till att bekämpa bränderna som härjar i många kommuner. 

BERG

Vad gäller branden i Stor-Tävjeåsen så har räddningstjänsten kraftsamlat både på marken och med helikoptrar och läget 19.00 är att inga öppna lågor syns i området. Insatsen är dock inte klar.

Artikeln uppdateras och ändras så fort vi får ny information.