Skogsbränderna i Jämtland 2018

Brandläget i Jämtlands län – måndag kväll

2:25 min

Läget är fortfarande kritiskt när det gäller branden i Hälsingland. För de fem större bränderna i länet bedöms läget som relativt stabilt.

LJUSDALS KOMMUN, Gävleborg

I Gävleborgs läns gränstrakter mot Härjedalen, i området Kårböle/Huskölen, är läget fortfarande kritiskt.

Det är två stora bränder som rasar i området. En nära Kårböle och en vid Enskogen cirka en mil öster om Kårböle fågelvägen. Branden i Enskogen driver mot nordväst, Huskölen ligger 1-1,5 mil bort i den riktningen.

Räddningstjänsten befarar att det varma och torra vädret med temperaturer uppemot 30 grader som väntas kan skapa nya problem från och med onsdag.

Under måndagskvällen inledde räddningstjänsten en planerad skyddsbränning i området för att motverka branden. Även brandgator på 50-60 meter har anlagts cirka fem kilometer utanför  Huskölen.

Området vattenbombas av helikoptrar och under tisdagen kan det bli aktuellt med brandflygplan igen. Dessutom kommer de 125 brandmän som bekämpar bränderna i området att få förstärkning av lika många brandmän från Polen, Frankrike och Norge.

 Det är nu staten som har ansvaret över brandbekämpningen i området.

Evakuering gäller fortsatt för byn Huskölen och för alla fastigheter längst Ljusnan upp till och med byn Flor. Byn Flor är inte evakuerad.

HÄRJEDALENS KOMMUN

Bränderna vid Storbrättan och Fågelsjö-Lillåsen i Härjedalen är inringade och i ett relativt stabilt läge. Lågor har flammat upp vid båda bränderna under dagen, men det har kunnat hanteras av helikopter och markpersonal, enligt räddningstjänsten. 

– För tillfället känner vi oss trygga med de begränsningslinjer vi lagt runt om brandområdet. Vi ser framemot att under den här veckan kunna lämna över ansvaret till markägaren, säger Johan Wickenberg som är räddningsledare i Sveg, Härjedalen.

Räddningstjänsten säger att förhoppningen är att de kan lämna över ansvaret vid bränderna vid Fågelsjö/Lillåsen och Storbrättan till markägare på torsdag, men det beror helt på hur situationen förändras under veckan. Varmt väder väntas och de fortsätter jobba för att hålla begränsningslinjerna. Bland annat lägger de ut sprinklersystem och vattnar vägar i omgångar. 

Branden vid Fågelsjö/Lillåsen är cirka 4000 hektar stor och Storbrättan är cirka 1000 hektar. 

De boende i Olingdal, Olingsjövallen och Härjåsjön som tidigare varit evakuerade har fått återvända hem. 

Hälften av de polska brandmännen som anlände till Härjedalen under söndagen ska jobba med branden i Storbrättan. Resterande lämnas till MSB:s förfogande. 

BERGS KOMMUN

Vid branden i Stor-Tävjeåsen i Bergs kommun pågår arbetet från marken men trots rejält med regn, vattenbeskjutning med helikopter och att räddningstjänsten har kört runt området för att köra sönder myren så poppar det fortfarande upp nya bränder. Branden hotar ingen bebyggelse men kan bli större. Den totala ytan som brunnit är 250 hektar, det brinner på vissa punkter i området.

ÅRE KOMMUN

Räddningstjänsten i Åre kommun har sedan i början av förra veckan varit relativt förskonad från egna skogsbränder.

Därför har de kunnat dela med sig av sina egna begränsade resurser till Jämtlands räddningstjänstförbund, som organiserar räddningstjänsten i de övriga sju kommunerna i länet.

– Vi har lånat ut räddningstjänsten i Hallen till förbundet och täcker upp där med våra övriga styrkor. Vi har kontinuerlig kontakt och är beredda att hjälpa till mer i den mån vi kan. Men vi vill inte desarmera vår egen räddningsberedskap, säger Kent Eriksson, insatsledare vid räddningstjänsten i Åre kommun till P4 Jämtland.

Han berättar också att en del av deras brandmän ryckt in, på sin ledighet, för att hjälpa till med brandbekämpning i andra delar av länet.

ÖVRIGA LÄNET

Branden i Pålgård i Ragunda är branden inringad och i ett bra läge.

Branden vid Äxingmyrvallen (Grötingen) i Bräcke är inringad och har kunnat hållas inom begränsningslinjerna, enligt den senaste informationen från Räddningstjänsten Jämtland. Det är den branta, steniga terrängen som gör släckningsarbetet svårt. Det finns också risk för fallande träd i området. Branden är cirka 500 hektar stor.

Boende i Hannåsen, Björnsjövallen och Binnäset i Bräcke kommun har fått återvända hem. 

Räddningstjänsten meddelar att det just nu inte är aktuellt med någon ny evakuering.

Ansvaret för flera tidigare bränder har under helgen efterhand kunnat lämnas över till markägare. Det gäller exempelvis på Sonfjället-Ryvålen, där länsstyrelsepersonal övertagit ansvaret.

Väderläget har varit gynnsamt för släckningsinsatserna under helgen men nu i veckan väntas åter torrare väder med högre temperaturer. Vindarna är den kanske viktigaste faktorn för brandbekämpningen.