Språkprojekt i Skärvången Mehertab och Kibron
1 av 5
Mhretab Brhane och Kibrom Sertsu är deltagare i ett unikt språkprojekt i Skärvången. Foto: Johanna Nyman/ Sveriges Radio
Språkprojekt i Skärvången Sadar Rajab
2 av 5
Sadar Rajab jobbar i bymejeriets café där hon får många tillfällen att praktisera det hon lär sig vid undervisningen i svenska. Foto: Johanna Nyman/ Sveriges Radio
Språkprojekt i Skärvången, Malake Teklesenbet
3 av 5
I sitt hemland Eritrea jobbade Malake Teklesenbet med att gräva guld. Nu är drömmen att bli mejerist för att kunna fortsätta jobba på bymejeriet i Skärvången. Foto: Johanna Nyman/ Sveriges Radio
Språkprojekt i Skärvången Hugo Hultkvist
4 av 5
Hugo Hultkvist är lärare i svenska som andraspråk. tack vare att han en gång i veckan reser till Skärvången får eleverna betydligt mer undervisning än om de skulle bli tvungna att resa till Östersund eller Krokom. Foto: Johanna Nyman/ Sveriges Radio
Tor Norrman mejerichef Skärvångens mejeri
5 av 5
Tillsammans med maken Roland, driver Tor Norrman Skärvångens mejeri. Foto: Johanna nyman/ Sveriges Radio
Integration

Lär sig svenska på jobbet – unikt språkprojekt på bymejeri

5:05 min

En unik satsning vid bymejeriet i Skärvången i Krokoms kommun gör att fyra nyanlända, som jobbar där, också lär sig svenska på arbetsplatsen.

En gång i veckan åker Hugo Hultqvist lärare i svenska som andraspråk, på utbildningsbolaget Hermods, de åtta milen från Östersund till Skärvången, i nordvästra delen av Krokoms kommun. Här undervisar han i yrkessvenska med inriktning mot mejeri och eleverna är fyra av de nyanlända som jobbar på bymejeriet i Skärvången.  

Tidigare fick eleverna åka till Krokom eller Östersund för att få undervisning i Svenska . Men tack vare att Hugo i stället kommer till Skärvången får eleverna betydligt mer undervisning än tidigare.

– Det känns väl framförallt bra att de som bor här i Skärvången faktiskt kan få fyra timmars undervisning i stället för kanske en timme eller två beroende på busstider, säger Hugo Hultqvist.

Men att lära sig yrkessvenska är inte helt lätt.

– Det är svårt, det är inte lätt. Men jag tränar nu i alla fall, det blir bättre, säger Malake Teklesenbet.

Upplägget är unikt i sitt slag. Skärvångens bymejeri blev ett av de första företagen i Sverige att tillsammans med Arbetsförmedlingen, utbildningsbolaget Hermods erbjuda undervisning i yrkessvenska i företaget med målet att deltagarna ska få en anställning på mejeriet i slutändan, berättar Tor Norrman som är mejerichef. 

– Ska vi kunna anställa dem för lång tid framöver då måste dem kunna yrket helt enkelt även teoretiskt inte bara att de ser hur vi gör, säger Tor Norrman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".