Peter Wilhelmsson studierektor Hjalmar Strömer skolan Strömsund Strömsunds kommun
Det finns ett ganska stort tolkningsutrymme för oss. Det handlar ju om vad vi tycker för att undervisningen ska fungera på bästa sätt", säger studierektor Peter Wilhelmsson. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Val 2018

Hjalmar Strömerskolan diskuterar förbud mot heltäckande slöja

3:02 min

Heltäckande slöja kan bli förbjudet i vissa sammanhang för gymnasieelever i Strömsund.

– En hel del av undervisningen bygger på kommunikation mellan lärare och elever. Där blir det komplicerat om man är heltäckt, säger studierektor Peter Wilhelmsson.

Frågan aktualiserades nu i våras, då en arbetsgivare på en praktikplats ifrågasatte att en elev hade heltäckande slöja.

I Skolverkets riktlinjer står det att det inte är möjligt att ha generella förbud mot heltäckande slöja på grund av diskrimineringsbestämmelser. Men i enskilda fall finns det utrymme för att förbjuda heltäckande slöja, enligt Skolverket.

Det är läraren som måste avgöra om klädseln väsentligt försvårar kontakt och samspel mellan lärare och elever. Detsamma gäller vid praktik i arbetslivet.

Det här tycker Peter Wilhelmsson är något otydligt, men han menar att det samtidigt öppnar upp för att det skulle kunna vara möjligt att införa förbud för heltäckande slöja på hans skola.

– Det finns ett ganska stort tolkningsutrymme för oss. Det handlar ju om vad vi tycker för att undervisningen ska fungera på bästa sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".