Victoria Tjernlund rektor centralskolan i Hoting Strömsunds kommun
1 av 2
Genom att köpa in burkinis, heltäckande baddräkter, så har vi försökt att motivera eleverna att delta i den reguljära undervisningen tillsammans med alla andra, säger Victoria Tjernlund, rektor på Centralskolan i Hoting. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Centralskolan Hoting Strömsunds kommun
2 av 2
Centralskolan i Hoting har de senaste åren tagit emot många nya elever. Förra året hade en fjärdedel utländsk bakgrund och de allra flesta har varit med i simundervisningen. Men några har avstått trots erbjudandet om att få låna heltäckande badkläder och upprepade samtal med föräldrarna. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Val 2018

Burkinis ska minska elevers frånvaro vid simundervisning

4:37 min

Grundskolelever i Strömsunds kommun får underkända betyg eftersom de av religiösa skäl inte deltar på sim- och musiklektioner.

Nu efterlyser rektorer i kommunen tydligare riktlinjer från Skolverket. I dag har de olika skolorna hittat på egna lösningar för till exempel simundervisningen.

– Genom att köpa in burkinis, heltäckande baddräkter, så har vi försökt att motivera eleverna att delta i undervisningen tillsammans med alla andra, säger Victoria Tjernlund, rektor på Centralskolan i Hoting.

Centralskolan i Hoting har de senaste åren tagit emot många nya elever. Förra året hade en fjärdedel utländsk bakgrund och de allra flesta har varit med i simundervisningen. Men några har avstått trots erbjudandet om att få låna heltäckande badkläder och upprepade samtal med föräldrarna.

Victoria Tjernlund tycker inte att Skolverket har tillräckligt tydliga riktlinjer för hur skolan ska hantera såna här situationer.

Vi måste få stöd i det. Vi kan inte bara ha skyldigheten och inte få stödet, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".