Innovation

Sensorer på skidåkare och digitalisering av inlines

4:45 min

Ett pågående EU-projekt som leds av Mittuniversitet är tänkt ska driva på utvecklingen inom sportteknologin – både för eliten och bland vanligt folk.

Det är inom ett pågående EU-projekt "Center för Hälsoinnovation – Home of internet Sports" som Mittuniversitetet bedriver forskning och utveckling inom sportteknologin.

Projektet finanseras av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Europeiska regionalfonden och är bland annat tänkt ska stötta regionala företag att digitalisera och kommersialisera sina sport- och fritidsprodukter.

P4 Jämtlands reporter Marcus Frånberg är på onsdagseftermiddagen på plats på Skidstadion i Östersund där han träffar forskaren Matej Supej, skidåkare från skiduniversitetet och entreprenören Per Mårs.

– Det gäller att få reda på vad man är bra på och vad man är dålig på, att kolla av mot andra elitåkare och att även motionärer kan kolla mot elitåkare, var man tappar sekunder och var man plockar sekunder, säger Alfred Buskqvist som är teståkare.

Tanken är att optimera ett lopp och upptäcka var det går att göra förbättringar.

Kee Bergman, projektledare och marknadsstrateg på Mittuniversitetet, tror att en digitalisering av sport är viktigt för framtiden.

– Vi har snart en egen arena i Östersund som ska ha ett VM 2019. Publika arenor måste ha det (digitalisering, reds anm.), både för underhållningsvärdet och för att dra folk och skapa intresse; atleter behöver ha alltifrån kommunikationsutrustning med hjälmar till utrustning som mäter hjärtslag och sänder till exempel via bluetooth. Digitalisering är en extrem möjlighet både för attraktionskraft, träning, tävling, hälsa och för motionären som kommer att på ett roligt sätt se vägen in till ett hälsosamt liv, säger hon till P4 Jämtland.

Hör intervjuerna live i din radio, digitalt eller i FM, mellan 15.00-16.00 på onsdagen.