Rökpelare som stoger från marken mot himlen
1 av 2
Foto: Sofie Lindmark Lie/Sveriges Radio
Eva sundin (AFR), Jonas Andersson (S), Mikael Westin(C)
2 av 2
Eva sundin (AFR), Jonas Andersson (S), Mikael Westin(C). Foto: Håkan Lundqvist/Sveriges Radio
Skogsbränderna i Jämtland 2018

Efter skogsbränderna – politiker vill ändra krisplanen i Ragunda

1:45 min

Under eftermiddagens valdebatt i Hammarstrand diskuterades Ragunda kommuns krisplan, där skogsbrand inte räknats in som ett möjligt extraordinärt scenario.

Det var vid Pålgård utanför Hammarstrand som en av sommaren största skogsbränder härjade och det uppdagades att skogsbrand inte är ett möjlig scenario i kommunens krishanteringsplan. 

Både Mikael Westin(C) Eva Sundin (AFR) tycker att krisplanen nu borde ändras.

– Där har vi fått bakläxa riktigt, vi har fokuserat på vattenkraften helt enkelt och där måste vi ta krafttag, säger Mikael Westin (C). 

– Jag kan inte göra annat än att hålla med Micke, det är tragisk att det sett ut på det här sättet. Vi får lära oss och få in det i krisplanen, säger Eva Sundin (AFR). 

Men de socialdemokratiska kommunalrådet i Ragunda, Jonas Andersson, tycker att krishanteringsplanen i kommunen är fullständig som den är.

– Jag håller med om att det bör finnas en beredskap vid skogsbränder, och det gör det också. Bränder finns med i planen dock inte skogsbrand, så det är inte så att vi inte var beredd. 

Men skogsbrand kommer att föras in i krisplanen?

– Jag är inte säker på det, säger Jonas Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ragunda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".