Ulf Jacobsson, brandman
1 av 2
Ulf Jacobsson var ambulansförare vid olyckan. Foto: Leif Landin/Svergies Radio
JÄRNVÄGSRÄLS
2 av 2
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/NTB scanpix
Olycka

40 år sedan den svåra tågolyckan i Lugnvik

5:38 min

Den 10 augusti 1978 inträffade den allvarligaste tågolyckan i länet, en rälsbuss och ett godståg kolliderade front mot front.

Det var 10 personer som miste livet vid olyckan och många personer skadades.

På en bild som publicerats i Länstidningen kan man se en ung man i vit jacka som kommer bärande på en bår med en skadad, det var Ulf Jacobsson, som jobbar inom räddningstjänsten som ambulansförare.

– Att det gått 40 år är ju helt otroligt, säger Ulf Jacobsson, ambulansförare.

Ulf och hans kollegor hade precis lämnat av en patient på sjukhuset då de får in ett larm om en olycka vid havremagasinet. När de kommer fram till platsen möts de av en syn de nog aldrig kommer att glömma.

– Vi fattade nog inte hur stort det här var just när vi kom fram. det jag minns är den tystnad som var på platsen, det var helt knäpptyst.

Hur hanterade ni det här?

– Det var inte så många utanför utan de flesta var inne på tåget. Jag minns inte riktigt hur vi gick till väga men vi var aldrig in i tåget utan brandkillarna tog ut patienterna och sen var de skyttetrafik in till lasarettet.

Det visade sig senare att det var många ungdomar med på rälsbussen som var på väg till ett konfirmationsläger.

- Det här var mitt andra år på ambulansen och det här var nog ett av de största man upplevt även så här 40 år senare, säger ambulansförare Ulf Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".