Can Savran (C) Åre kommun kommunhus Järpen
Can Savran (C) äger arkitektfirman som Åre kommun anlitat för renoveringar av kommunhuset i Järpen. Nu har kommunen bestämt sig för att stämma företaget. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Valet 2018 i Jämtlands län

Toppolitiker i Åre i miljontvist med kommunen

1:15 min

Åre kommun kräver drygt en miljon kronor av arkitektbyrå bakom renoveringen av kommunhuset i Järpen.

Can Savran (C), ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, äger arkitektfirman som kommunen anlitat. Nu har kommunen bestämt sig för att stämma företaget på upp till 1,5 miljoner kronor eftersom man anser att vissa av ombyggnationerna blivit felaktiga.

– Det är naturligtvis ett helt orimligt krav. Vi har utfört ett väl utfört uppdrag som höjt kvalitén på kommunhuset, säger Can Savran.

I kommunhuset i Järpen har det genomförts omfattande renoveringar de senaste åren för totalt drygt 32 miljoner kronor och Can Savrans arkitektbyrå har anlitats för en rad arbeten.

I slutet av mars 2017 reklamerade Åre kommun fyra arbeten där man anser att arkitektbyrån gjort fel. 

Den största posten, på en miljon, handlar om den äldre delen av kommunhuset där Åre kommun menar att arkitektbyrån inte tagit hänsyn till att ventilationen i huset måste byggas ut för att övriga ombyggnationerna ska fungera. Men det hävdar Can Savran att byrån påtalade redan för fyra år sedan. 

 – Vi har ju besvarat de här anklagelserna som kommit från Åre kommun. Det gjorde vi ganska snart efter att de kom. Den finns ju till allmän beskådan för den som vill läsa den.

Can Savran tycker det är viktigt att medborgarna i Åre kommun får vetskap om tvisten.

– För mig känns det orimligt att ställa upp i ett val och inte berätta att den här tvisten pågår. 

P4 Jämtland har varit i kontakt med Åre kommun, men där vill ingen kommentera saken, utan hänvisar till ett skriftligt uttalande:

"Vi är oense med leverantören ifråga om kvaliteten på det utförda arbetet. Då vi inte lyckats komma överens har vi instruerat vår advokat att upprätta och inge en stämningsansökan, vilket kommer att ske efter semesterperioden. I nuläget har vi inga ytterligare kommentarer."

Åre kommun räknar med att en stämningsansökan kommer att skickas in i mitten av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".