Integration

Utbildningsprojekt i Östersund lär asylsökande om Sverige

1:30 min

Det senaste året har cirka 800 asylsökande i Jämtlands län deltagit i ett utbildningsprojekt för att lära sig om Sverige och svenskar.

Projektet "Detta är Sverige" är ett utbildningsprojekt för asylsökande som handlar om att förstå sig på Sverige och svenskar.

Det är Studieförbundet vuxenskolan som driver det, med finansiering från Länsstyrelsen i Jämtlands län. Hittills har de gått in med cirka 1,4 miljoner kronor.

Kursen är uppdelad på flera tillfällen och totalt får eleverna ungefär 24 timmars undervisningstid där de lär sig om bland annat politik, demokrati, jämställdhet, sex och samlevnad.

– Många ser Sverige som ett så kallat ”fritt land” men vad innebär det? Får jag tänka vad jag vill, får jag säga vad jag vill, får jag göra vad jag vill? Där börjar arbetet, säger Jörgen Vikström som är projektledare och lärare.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista