Valet 2018 i Jämtlands län

(C) och (V) i Krokom debatterar planerade nedskärningar i hemtjänstens nattpatrull

3:48 min

Socialförvaltningens plan att banta hemtjänstens nattpatrull i Krokoms kommun från sex till fyra undersköterskor per natt blir nu en politisk fråga.

Efter protester från nattpatrullens personal, som bland annat är oroliga för hur de ska hinna åka på alla trygghetslarm, så har Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Krokoms kommun ångrat sig. De vill ta tillbaka tjänstemännens uppgift att göra effektiviseringar för att stoppa den blödande ekonomin och istället sköta frågan politiskt.

– Det vi ser som största risken är att det kommer bli längre väntetider för brukarna, det blir mer ensamarbete och att det kommer att ta väldigt lång tid när man väl larmar, säger Vänsterpartisten Marie Svensson, ledamot i socialnämnden i Krokoms kommun.

– Nattpatrullens personal, det är ju verksamheten som styr över den. Vi i politiken ska ju se vad som ska göras och hur det görs sköter ju verksamheten. Och det kan inte jag ha någon uppfattning om, det måste förvaltningschefen få bestämma vilken bemanning man behöver, säger Centerpartiets Andreas Karlsson, ordförande i socialnämnden i Krokoms kommun.

Den 4 september tas frågan upp i socialnämnden i Krokom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista