Flygfoto på bit av skog, en röd kontur ringar in en del i mitten. Innanför är det grönt, utanför är det rött, eftersom det är tagen med infraröd kamera så betyder det att det röda utanför är oskadat.
Brandområdet väster om Fågelsjö i Härjedalens kommun. Det gröna innanför det rödmarkerade området är brandskadad skog. Foto: Lantmäteriet
Skogsbränderna i Jämtland 2018

Lantmäteriet har börjat flygfota sommarens brandområden

1:47 min

Efter sommarens skogsbränder har nu lantmäteriet börjat flygfotografera områdena som brunnit.

Fågelsjö och Lillhärdal i Härjedalen, Kårböle i Gävleborgs län, samt Trängslet i Dalarna, är de fyra brandområdena som fotograferats hittills.

På vissa håll, speciellt i Jämtlands län, har fotograferingen fördröjts av dåliga väderförhållanden. Planen är att fler av de områden som drabbats värst ska fotograferas så fort vädret tillåter.

På Skogsstyrelsens hemsida kan man hitta brandkartorna, inklusive de nyligen tagna infraröda flygbilderna. Man går in på meny>Val av karta>Flygfoto. Där är det delarna som har grön nyans som markerar brandskadad skog.

Skogsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på hur man ska kompensera de som drabbats av skogsbränderna.

– Vi vet efter branden i Västmanland att det finns ett behov av att kunna se utbredningen av bränderna, säger Mikael Henriksson, ansvarig för flygfotografering på Lantmäteriet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".