En flagga med texten "SD" och en fågel i vänstra hörnet.
Sverigedemokraternas flagga. Foto: Janerik Henriksson/TT
Valet 2018 i Jämtlands län

SD-politiker i Östersund medlem i högerextrem organisation

Ett av Sverigedemokraternas toppnamn till region- och kommunvalet, Alexandra Boije af Gennäs, är medlem i en högerextrem förening, visar en granskning från Östersunds Posten och tidningen Expo.

I inlägg i sociala medier skriver SD-kandidaten att hon är medlem i den högerextrema organisationen "Det fria Sverige". Hon hyllar också organisationens ordförande som gjort grova rasistiska uttalanden. I ett inlägg har Alexandra Boije af Gennäs också rekommenderat en nazistiskt podcast där programledaren visat hat mot judar.

Boije af Gennäs är ledamot i SD:s styrelse i Östersund, är femtenamn på regionlistan och kandiderar även som sjättenamn till kommunfullmäktige i Östersund.

Sverigedemokraternas ordförande i Östersund, Stefan Sundberg säger i ett sms till P4 Jämtland att SD:s medlemsutskott ska titta närmare på det här.

Ronny Karlsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland, skriver även han i ett sms att de avvaktar medlemsutskottets beslut. 

P4 Jämtland har sökt Alexandra Boije af Gennäs utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista