Ronny Karlsson (SD)
Ronny Karlsson är distriktsordförande för SD i länet. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Valet 2018 i Jämtlands län

SD vågmästare i många kommuner "Kan straffa sig att stänga SD ute" säger ordförande

1:09 min

Sverigedemokraterna ser enligt det preliminära valresultatet ut att bli vågmästare i 5 av länets 8 kommuner.

Östersund, Ragunda, Bräcke, Krokom och Berg. Preliminärt ser SD ut att bli vågmästare i även i Region Jämtland Härjedalen.

– Det känns ju bra att länets invånare upptäckt vår politik och lägger sin röst på oss, så att vi blir starkare och kan påverka politiken på ett bättre sätt, säger Ronny Karlsson som är distriktsordförande för SD. 
 
Frågan är ändå om det blir något inflytande för SD. Att isolera Sverigedemokraterna har varit beskeden från övriga partier sedan tidigare i samtliga kommuner och regionen innan valet.

Hur och vilka konstellationer och samarbeten som nu kommer att framträda för att hålla kvar vid den strategin, blir ett resultat av kompromissande i de fall där SD är vågmästare.

Vilket kan innebära att släppa vissa hjärtefrågor, för att kunna samarbeta. Antingen i koalition eller i sakfrågor.

Ronny Karlsson tror att det kommer att straffa sig i kommande val om man står fast i att inte bjuda in SD.

– Jag tror man straffar sig själv om man gör så, och fortsätter på det viset, det kommer ett val om fyra år igen och då kommer man tappa fler röster, säger Ronny Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".