Stephen Jerand
Utredningspärmen om sprängdådet, finns fortfarande kvar på polishuset i Östersund. Stephen Jerand, som då var chef, har kvar pärmen i sin bokhylla. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Brott

20 år sedan sprängattentatet mot kraftledningar i Östjämtland

5:26 min

Om kraftledningarna rasat hade elförsörjningen i halva Sverige slagits ut. En aktionsgrupp mot att småviltsjakten i fjällen släppts fri tog på sig dådet.

Nu var det egentligen en misslyckad sprängning eftersom ledningsstolparna aldrig rasade i backen. Om sabotaget lyckats hade strömförsörjningen till södra Sverige slagits ut.
 
Jan Hellström vid Östersundspolisen var en av dem som jobbade med fallet och han såg allvarligt på dådet, eftersom brevskrivarna hotade med fler attentat.

– Det står ju att det här bara var en första varning.
 
Det här var inte heller den första händelsen. Enligt Stephen Jerand, som då var chef för kriminalpolisen i Östersund hade en rad aktioner i fjällvärlden redan genomförts sedan statens marker i fjällvärlden öppnats upp för jakt för fler än samebyar.

Bland annat fälldes träd över vägar för att förhindra ripjägare, dekaler klistrades på deras bilar och det sattes upp kedjor över E14 vid Enafors.
 
Enligt polisens utredning utfördes sprängningen runt den 25 augusti, ett par veckor innan polisen fick reda på det.

Och Stephen Jerand tror inte att datumet var någon slump, eftersom det var ripjaktens säsongspremiär. Han anser att attentatet är en unik brottslig gärning.
 
 – De försöker ju faktiskt med hot om våld, och även genom att visa förmåga att spränga, förändra demokratiskt fattade beslut. Det är väldigt allvarligt.
 
Brottet är än i dag ouppklarat. En känd samepolitiker från länet satt häktad misstänkt för inblandning i attentatet, men misstankarna mot honom avskrevs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".