Jonas Törngren, kommundirektör i Krokoms kommun och Lohla Persson på fackförbundet Kommunal.
Jonas Törngren, kommundirektör i Krokoms kommun och Lohla Persson på fackförbundet Kommunal. Foto: Johanna Vackdahl/ Sveriges Radio
Arbetsmiljö

Stor oro inom vården när Krokom inför vikariestopp

5:33 min

Krokoms kommun inför vikariestopp de tre första dagarna någon är hemma och är sjuk. Orsaken är kärv ekonomi. Fackeförbundet Kommunal är oroliga att vikariestoppet kommer öka sjuktalen.

 – Det finns en risk att man får jobba mycket mera. Vi har fått en massa telefonsamtal och vi har förklarat att man kan inte göra ett tokstopp, säger sektionsordförande Lohla Persson på fackförbundet Kommunal. 

Hon berättar att det är främst anställda inom vård och omsorg som hört av sig och att de är oroliga för att de inte ska hinna med sina arbetsuppgifter. 

Jonas Törngren, kommundirektör i Krokoms kommun förklarar att det är oväntade utgifter som satt kommunen i en dålig ekonomisk sits.

– Problemet är att vi har en ekonomi som är väldigt kärv just nu och om vi inte gör något åt det när vi ser att det går åt fel håll då hamnar man på ett allt mer sluttande plan och det innebär att 2019 kan bli jättejobbigt, säger Jonas Törngren, kommundirektör i Krokoms kommun.

Hur allvarligt är det? 

- Som jag ser det är det väldigt allvarligt när vi tacklar mot ett minus på 10 miljoner. Det här året har varit extremt mycket oförutsedda. Nu måste vi tillsammans hitta sätt så att vi kommer ner till noll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".