Propulsion prisutdelning
Örjan Kihlström tog hem finalen i UET Trotting Masters med hästen Propulsion. På bilden syns även tränaren Daniel Redén. Foto: Tom Jönehag
Sport

Svensk seger i ett av Europas största travlopp i Östersund

1:59 min

Under söndagen kördes ett av Europas största travlopp på Östersundstravet – UET Trotting Master. Hästen Propulsion som kördes av Örjan Kihlström och som tränas av Daniel Redén vann loppet.

– Det är otroligt stort. Det här var som en EM- final och att få vinna den på hemmaplan i Sverige var jättestort, säger Daniel Redén. 

De hästar som stod på startlinjen var de hästar i världsklass som tjänat mest poäng i utvalda storlopp i Europa under 2017-2018 och flera internationella storstjärnor deltog.

– Det är så lite som skiljer de här hästarna åt. Min häst avgjorde relativt enkelt och höll ifrån sig alla andra. Det visar bara att han fick sätta på sig kungakronan idag, säger Daniel Redén. 

Segertiden var 1 minut 10 sekunder och 4 hundradelssekunder.  

Vad händer nu? 

– Ja det vet vi faktiskt inte. Det kan ha varit hans sista start han gjorde idag. Han börjar bli till åren. Han ska gå till avel nu så vila och lite avelsarbete innan vi tar beslut om hur det blir i framtiden, säger Daniel Redén. 

Hästen Propulsion ägs av stall Zet i Örsundsbro i Enköping. Propulsion har fem raka storloppssegrar i Sverige: Mastersfinalen, Åby stora pris, Åbergs memorial, Årjängs stora sprinterlopp samt Norrbottens stora pris. Kusken som körde Propulsion heter Örjan Kihlström. Vinstsumman var 2 miljoner kronor.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".