Narkotika

Kraftig nedgång i försäljning av dödliga fentanylpreparat

1:57 min

Försäljningen av fentanylliknande preparat från svenska hemsidor har minskat kraftigt och en av orsakerna är uppmärksamheten kring ett domslut i maj i år med koppling till länet.

Två män dömdes för vållande av annans död i maj efter att åtta personer, varav en man från Åre, avled efter att missbrukat preparatet från männens försäljning.

Uppmärksamheten kring den så kallade fentanylrättegången i våras gav många svenska drogsajter kalla fötter och flera stängde ned sin försäljning.

– Det vi har sett och som vi kunde konstatera redan då var att många som valde att avsluta sina shoppar på den öppna webben, säger Sara Wall.

Nu visar det sig dessutom att försäljningen av dödsdrogen fentanyl från svenska hemsidor i princip försvunnit, uppger både polisen och Folkhälsomyndigheten till P4 Jämtland.

– Vad myndigheten har kännedom idag så sker ingen försäljning av någon fentanylanalog på det öppna nätet i Sverige idag, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Det är dock i nuläget en trend, en tendens som både polis och Folkhälsomyndigheten redovisar. 

Förra året dog 131 personer av fentanyl, eller fentanylbesläktade preparat i Sverige. Både polis och Folkhälsomyndighet har fått ökade resurser och befogenheter, vilket nu alltså ser ut att ha gett resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista