Region Jämtland Härjedalen

Kostnaden för stafettsjuksköterskor har mer än halverats

I nära hälften av landstingen ökar kostnaden för stafettsjuksköterskor, men Region Jämtland Härjedalen har lyckats bryta trenden.

På många håll i landet ökar kostnaden för stafettsjuksköterskor mer än för stafettläkare. Det visar en rundringning som TV4 Nyheterna har gjort.

Region Jämtland Härjedalen har däremot lyckats minska kostnaderna rejält. Den senaste 12 månaderperioden kostade inhyrningen av sjuksköterskor cirka 17 miljoner kronor,  jämfört med cirka 36 miljoner under hela 2017. Det säger Lars-Gunnar Björk, ekonom vid regionen.

Anledningen är bland annat arbetsmodellen RAK, Rätt Använd Kompetens. Det innebär att arbetsuppgifter fördelas på ett smartare sätt. Vårdpersonalen slipper sysslor som gränsar till vaktmästeri eller administration och kan fokusera på vårdarbetet, producera mer vård helt enkelt.
 
Det minskade intaget av stafettsjuksköterskor beror enligt Lars-Gunnar Björk inte på att ordinarie tjänster är vakantsatta. Lönekostnaden för fast anställda sjuksköterskor har ökat.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista