Räddningstjänst

Gällösågens VD andas ut efter omfattande branden

3:01 min

Lördagsmorgonens brand på sågen i Gällö rapporterades vid 12-tiden på lördagen vara släckt. Gällösågens VD Urban Wiklund säger på eftermiddagen att det var tur att det inte blåste mer och att insatsen var så pass snabb.

Vid 5.30-tiden på lördagsmorgonen upptäcktes branden på Gällö Timber, sågen i Gällö. Ett tiotal räddningsresurser kämpade för att släcka och förhindra att branden spred sig.

– Det brinner i en byggnad med en panncentral, som är ihopbyggd med en verkstad och en spånsilo. Det verkar vara i panncentralen som den huvudsakliga branden är, sade Johan Wickenberg, inre befäl vid Jämtlands Räddningstjänstförbund till P4 Jämtland, vid 7-tiden.

Det primära var då, förutom släckningen, att förhindra branden från att sprida sig till andra byggnader på området.

– Branden är inte under kontroll men vi får ändå hoppfulla rapporter från platsen.

Inga människor kom till skada vid branden som beskrivs som tämligen omfattande. Hur omfattande de materiella skadorna blev är oklart.

Den positiva trenden i släckningsarbetet höll i sig under förmiddagen på lördagen.

Enligt polisen, som varit på plats, finns ingen misstanke om brott i sammanhanget.

Uppdatering lördag eftermiddag:

Gällösågens VD Urban Wiklund drar en suck av lättnad över att det gått förhållandevis bra.

– Produktionen kommer inte att drabbas, vi sågar som vanligt på måndag. Jag kan inte säga hur stort värde som förstörts men det var det gamla pannhuset som brann och det påverkar inte sågen i stort.

Det blir fortsatt övervakning under helgen så inget ligger och pyr.

– På måndag får vi undersöka vidare vad som orsakade branden. Vi är tacksamma att det inte blåste mer och att insatsen var så pass snabb, säger VD Urban Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista