Ambulanssjukvårdare lutar sig mot ambulans
1 av 2
Björn bergenby är skyddsombud och tar nu strid för att ambulanssjukvårdarna skall slippa nattjänstgöring på Akuten. Foto: Håkan Lundqvist/ Sveriges Radio
Kvinna på kontor
2 av 2
Anita Secher, chef på ambulanssjukvården.
Sjukvård

Ambulanspersonal kan tvingas att täcka upp på akuten

1:56 min

Ambulanssjuksköterskor kan tvingas tjänstgöra på akuten vid Östersunds sjukhus, nattetid, för att täcka upp bristen på personal.

Modellen har möts av stort motstånd hos ambulanssjuksköterskorna, som oroar sig över hur deras arbetsmiljö påverkas.

I den risk och konsekvensanalys som gjorts av de fackliga företrädarna lyfts flera risker fram.

Bland annat att nattkörning vid uttryckningar ställer höga krav på skärpa och koncentration, vilket kan påverkas av att ha en hög arbetsbelastning vid arbete på akuten.

Björne Bergenby är skyddsombud och är kritisk till modellen:

– Vi blir uttröttade på grund av att man fyller luckorna mellan larmen på nätterna med uppdrag på akuten, säger han till P4 Jämtland.

Men om ni bara sitter och fikar eller vad ni nu gör mellan uppdragen, är det inte smart att använda er som resurs?

– Det kan man tycka, men då ska man komma ihåg att vi kör bil, och vi kör bil på nätterna, säger Björne Bergenby.

Anita Secher, chef för ambulanssjukvården, bedyrar att ambulansjuksköterskor bara ska användas på akuten utifrån när det är möjligt.

– Det utgår helt utifrån deras ordinarie arbetssituation, säger hon.

Men trots de löftena, oroas ambulanssjuksköterskorna för att inte hinna med och att det kommer innebära att det slås fast över tid, att de ska vara en resurs att räkna med på akuten.

– Vi är rädda att det över tid blir någonting att räkna med, att man räknar med oss och att vi ska finnas där, det är en omöjlighet anser vi, säger Björne Bergenby.

När modellen ska bli verklighet är oklart, just nu filas det på detaljerna.

– Tanken är ju att den person vi har som ledningssköterska ska kunna styra, finns behov av hjälp så ska den kunna styra det här, säger Anita Secher till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista