Polis

Maskiner för miljoner stals från företag i Ås

2:14 min

Maskiner och utrustning för uppskattningsvis minst 2,5 miljoner kronor, stals vid ett inbrott hos ett företag invid E14 i Ås utanför Östersund natten mot lördagen.

Två helt nya minigrävare av fabrikatet Yanmar, en kompaktlastare, flera nya rotatortiltar och diverse tillbehör hör till det stulna hos företaget Corrosion & Consulting i Östersund AB, CCAB, som säljer och hyr ut grävare och andra entreprenadmaskiner.

– De har använt vinkelslip för att kapa sönder den låsta bommen och grinden och lastat grejerna på en lastbil av en vanligt förekommande, östeuropeisk modell, säger företagets ägare Richard Strömstedt till P4 Jämtland. 

Det senare anser han sig kunna hävda eftersom det finns bilder från övervakningskameror på delar av tjuvarnas framfart.

– Jag mår fruktansvärt dåligt av tankarna kring hur det här har förberetts och vilka som kan ha varit inblandade.

Tjuvarna hade kört ut ytterligare en minigrävmaskin, en ny Caterpillar, men då de insåg att de inte skulle kunna få med sig den har de tömt en brandsläckare inuti den, troligen för att dölja eventuella DNA-spår, enligt polisen.

– Det är också frustrerande att det uppenbarligen inte finns något sätt att försöka stoppa att grejerna förs utomlands. Tullverket kan inte hjälpa till, konstaterar Richard Strömstedt.

Polisens kriminaltekniker har gjort platsundersökning och säkrat vissa spår på företagsområdet, som ligger intill det stora potatislagret och alltså nära intill E14.

Polisen är angelägen om folk hör av sig till dem om man sett eller hört något i sammanhanget. Av vad man kunnat utläsa av övervakningsbilder har tjuvarna varit i aktion inne på området i vart fall från 23-tiden på fredagskvällen till framåt 4-tiden på lördag morgon.

På polisens nationella sida skriver polisen att man har tydliga indikationer på att en grupp personer kopplade till de utländska ligor som tar sig in i Sverige för att begå brott, nyligen tagit sig in i landet. De här brottsnätverken begår brott som bland annat stöld av fordon och fordonsdelar.

– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige. Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa.

Peder Jonsson på polisens regionledningscentral i Umeå kan dock inte bekräfta om det just i det här fallet är en internationell stöldliga som varit i farten.

De här personerna rör sig snabbt över landet och begår olika typer av tillgreppsbrott som inbrott, stölder av fordon, fordonsdelar, större maskiner och verktyg.

Polisens tips till allmänheten är att ställa in bilar i garage om det är möjligt, och att vara vaksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden - ser man något misstänkt eller vid pågående brott ska man höra av sig till polisen.

De är vanligt att stöldgods göms i skogsområden eller på andra platser, om man påträffar stöldgods ska man också höra av sig till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista