Kulturarv

Tännäs kyrka delar på staligt renoveringsbidrag

1:00 min

Sex kyrkor i Jämtlands län får del av de över 21 miljoner kronor av statliga pengar som fördelas till olika renoveringsarbeten på kyrkor i Härnösands stift inom Svenska kyrkan under nästa år (2019).

Staten bidrar med pengar för att bevara det gemensamma kulturarv som kyrkorna är. Tännäs kyrka i västra Härjedalen som varit stängd får nu 3,7 miljoner kronor.

– Det har läckt in regnvatten och kanske smält snö i både långhuset och sakristian, så att det har blivit både röt- och svampskador på virket. Det här måste saneras och sen ska ett nytt tak läggas, berättar Lars Stenman, kyrkoherde i Härjedalens pastorat.

När hoppas du Tännäs kyrka ska kunna användas igen?

– Till jul, möjligen första advent, men till jul, säger Lars Stenman.

Stiftsstyrelsen fördelar bidraget till församlingarna, till antikvariskt motiverade och kostnadskrävande insatser på de kyrkor, kapell och klockstaplar som är skyddade enligt kulturminneslagen

Totalt får 26 projekt i Härnösands stift del av statens kyrkoantikvariska ersättning. Här är de största projekten j Jämtland och Härjedalen:

• Tännäs kyrka, 3 717 000 kr, exteriöra takarbeten, åtgärder på rötskadad takstol.
• Marieby kyrka, 2 115 000 kr, målning av fasad, byte av plåtlister och rötskadad panel.
• Ovikens gamla kyrka, 1 732 000 kr, restaurering av fasad och fönster.
• Funäsdalens kyrka, 1 689 000 kr, restaurering av exteriör, puts och tak.
• Mattmars kyrka, 1 430 000 kr, etapp två av en pågående restaurering av spåntak.
• Storsjö kyrka, 765 000 kr, exteriöra målningsarbeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista