Hotad natur

Fjällräven trivs i Helagsfjällen

1:44 min

Det verkar gå åt rätt håll för den hotade svenska fjällrävsstammen. En inventering efter sommaren visar att det fötts 53 valpkullar i den svenska fjällkedjan. Och trots att tillgången på lämlar inte varit jättestor tycks fjällrävarna ha hittat tillräckligt med föda.

– Nu hoppas vi att det blir ett lämmeltoppår nästa år. Då blir det jättemånga kullar och ett kvitto på att våra åtgärder är effektiva, säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet och som leder Fjällrävsprojektet. 

Fjällräven har varit fridlyst i decennier, men tillsammans med frivilliga fältarbetare besöker forskare omkring 400 lyor i syfte att undersöka hur fjällrävsfamiljerna utvecklas.

Det är två områden där tillväxten av kullar utmärker sig, menar Anders Angerbjörn - Helagsfjällen i Härjedalen och Vindelfjällen och Arjeplogssfjällen i Lappland - med 19 kullar vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista