Torkan sommaren 2018 - Jämtland

Brandrisken stoppade skogsvården – plantorna torkade bort

1:39 min

Skogsnäringen ligger efter med plantsättning och markberedning efter sommarens skogsbränder och extremtorka.

När brandrisken på grund av torkan stoppade allt skogsbruk, ryckte  personal från SCA in och bekämpade bränderna istället.

Konsekvenserna av stoppet, att inte ha kunnat markbereda avverkade områden inför plantsättning, betyder att man nu ligger efter och måste komma ikapp under nästa år. Vilket kommer kräva mer planering, mer resurser, och därmed mer kostnader.

En annan konsekvens av extremtorkan är att mycket av årets plant redan är förstörd, och söndertorkad:

– Vi kan se, utan att ha en sammanställning, att det gått bort, slagits ut, mer än brukligt. Vi har objekt där vi kan se att 20 procent av planten gått åt redan i somras. Det måste åtgärdas, säger Ulf Källman, skötselchef på SCA-Skog AB.

Det värsta som kan hända, enligt Ulf Källman, vore en liknande sommar igen. Torkan i skog och mark vore förödande.

– Får vi motsvarande stillestånd på markberedarna nästa år börjar det bli riktigt jobbigt. Blir det bara den här sommaren tror jag vi kommer att vara ikapp, men en till sommar på raken som i år, då kan det bli jättejobbigt, säger Ulf Källman till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista