Flygtrafik

Flygstopp på grund av dimma kan snart vara överspelat

1:26 min

Har du ledsnat på att flyget inte går, på grund av dimma? Om några år kan sådana stopp vara ett minne blott vid Åre-Östersunds flygplats.

Problemen med dimma som stoppar flygtrafiken på Frösön brukar komma vid den här tiden på året. Det är när Storsjöns vatten är varmare än luften som dimman lägger ett lock över landningsbanan.

– Vi planerar att uppgradera flygplatsen till en kategori 3. Det innebär att vi får förmåga att landa och starta flygplan i väldigt dålig sikt, säger flygplatschefen Peter Fahlén.

Det handlar bland annat om nya ljus som ska fällas in i mittsträngen på landningsbanan. Det planerade bygget på cirka 70 miljoner kronor kan - om all finansiering från region, kommuner, näringsliv och egna medel faller på plats vara klart tidigast 2021.

Flygplatschefen Peter Fahlén säger att investeringen betyder mycket för resenärerna

Resenärer behöver inte känna känna oro på hösten om man ska iväg. Man kommer veta att det finns plan som landar. Det kommer finnas ett plan när man kommer till flygplatsen och det kommer lyfta i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista