Polis

Antika polisföremål dokumenteras inför utställning

1:19 min

På polismuseet i Havremagasinet mellan Östersund och Lugnvik håller man just nu på med att arkivera, dokumentera och bevara gamla polisartiklar.

Sedan Polismuseet i Östersund stängde 2009 har allt material förvarats på Havremagasinet i Östersund. Men nu ska alla artiklar fotograferas och dokumenteras, och om ett år ställas ut i en tillfällig utställning på Jamtli. Det  handlar om allt ifrån stöldgods till gammal kriminalteknisk utrustning, exempel på artiklar är sprängdeg och gamla kameror. 

Bo Sundgren är före detta polis och var den som startade museet. 

– Nu ska vi packa upp och registrera varje föremål, det ska fotas och sen ska allt sorteras in på sina rätta ställen, säger före detta polisen Bo Sundgren som jobbar med flytten.

Bo Sundgren säger att han hoppas hitta en ny lokal för en permanent utställning. Men delar av polisartiklarna ska ställas ut på Jamtli, nästa år. Den tillfälliga utställningen på Jamtlis café pågår mellan den 8 september 2019 och den 27 oktober 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista