Valet 2018 i Jämtlands län

Miljöpartiet utesluter inte regionstyre med Alliansen

1:54 min

Miljöpartiets andranamn Anton Nordqvist drar på mungiporna när han konstaterar att samtal och förhandling pågår och att de uppvaktas från flera håll.

Han utesluter inte ett styre tillsammans med Alliansen.

– Vi är intresserade av ett samarbete som ger oss ett stort inflytande för våra frågor. Om vi kan göra det med alliansen eller socialdemokraterna, där vi kan få mest inflytande för pengarna, där kommer vi att vara med, säger Anton Nordqvist (MP).

Det är exakt lika mellan de båda blocken i Region Jämtland Härjedalen efter valet: mandatfördelningen är 25 mot 25, SD har vågmästarrollen med återstående 5 mandat i regionfullmäktige. 

Just nu pågår intensiva diskussioner mellan partierna för att få till stånd ett styre. Något som helst behöver vara klart innan budget tas den 20 november. 
 
Socialdemokraterna är helt uteslutna ur diskussionerna. Något som regionfullmäktiges ordförande, Ann-Marie Johansson (S), tolkar som att alliansen vill styra i minoritet, med stöd av Sverigedemokraterna. 

– Man sitter och förhandlar hur man i ett minoritetsstyre ska styra regionen, och då kommer man att göra sig beroende av sverigedemokraterna, säger hon.

Men Ann-Marie Johanssons tolkning kan också ses som politisk retorik i stunden, i bitterhet att vara utesluten ur samtal.

Nuvarande oppositionsrådet Elin Lemon (C) försäkrar att inga samtal pågår med SD. Att Socialdemokraterna utesluts från samtal är snarare ett kvitto på de senaste mandatperiodernas styre, med en ekonomi som visar ett miljardunderskott, enligt henne.

– Om man ska bygga ett nytt ledarskap så ska man inte göra det med Socialdemokraterna, de har inte visat handlingskraft ledning eller styrning, säger Elin Lemon (C).
 
Ingen pratar dock med Sverigedemokraterna, berättar  SD:s Ronny Karlsson som sitter i regionfullmäktige.

– Vi har inte hört något ännu i alla fall, säger han till P4 Jämtland.

Har ni tagit något initiativ?

– Nej, det har vi inte gjort. De får höra av sig, säger Ronny Karlsson (SD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista