Skogsbränderna i Jämtland 2018

Skogsstyrelsen: Så omfattande var sommarens bränder

2:30 min

300 större skogsbränder eldhärjade 21 000 hektar skogsmark –  Sommarens bränder var mindre än Skogsstyrelsen trodde visar ny rapport. Myndigheten föreslår nu klart mindre pengar till skogsägarna än vad regeringen tidigare gått ut med.

I somras härjade ett stort antal skogsbränder i Sverige och många skogsägare såg värdefull skog förstöras. Nu har Skogsstyrelsen gjort en noggrann undersökning av brändernas omfattning och siffrorna presenterades dag:

 •  Under sommaren var det 300 skogsbränder i landet som var större än 0,5 hektar. Det går att jämföra med en fotbollsplan som är omkring 0.7 hektar.
 • Totalt drabbades 21 000 hektar skogsmark i Sverige. Det är klart mindre än den bedömning på 25 000 hektar som Skogsstyrelsen gjorde i somras.

 •  85 procent av den eldhärjade skogsmarken ligger i Dalarna, Gävle och Jämtlands län. Totalt har 323 skogsägare drabbats i de länen. 43 procent av den marken i de länen ägs av skogsbolag, 37 procent av enskilda skogsägare och 16 procent av staten 

 • De tre största bränderna var: Kårbölebränderna, norr om Ljusdal  9 000 hektar, Lillåsen-Fågelsjö söder om Sveg 3 900 hektar och Trängslet norr om Älvdalen 3 500 hektar.

Skogsstyrelsen presenterar däremot ingen slutnota för sommarens bränder. I somras gick myndigheten ut med siffran 900 miljoner kronor – men den siffran kommer bli lägre eftersom bränderna är mindre omfattande än vad Skogsstyrelsen då trodde.

I samband med att Skogsstyrelsen presenterar siffrorna i byn Kårböle, nordväst om Ljusdal, presenterar generaldirektör Herman Sundqvist myndighetens förslag till regeringen för hur de vill att drabbade skogsägare ska kompenseras för bränderna.

Skogsstyrelsen föreslår att regeringens extrastöd endast ska gå till skogsägare i Dalarna, Gävle och Jämtlands län.

– Där har effekten varit särskilt stor, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Myndigheten föreslår fyra olika sorters stöd till de branddrabbade i områdena.

– Stödet till markägarna omfattar totalt 72 miljoner kronor, säger Herman Sundqvist.

I somras gick regeringen ut med att skogsägare skulle kompenseras med 110 miljoner – klart mer än de 72 miljoner som Skogsstyrelsen nu föreslår.

–  Vi har räknat på det här och haft en ordentlig dialog med skogsnäringen om vad det blir för ökade kostnader, och då har vi landat på den här siffran, säger Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen fick uppdraget att kartlägga skogsbrukets förluster i augusti och det är regeringen som beslutar om myndighetens förslag blir verklighet.

Skogsstyrelsens förslag

Skogsstyrelsen föreslår därför fyra olika stöd till de tre länen som totalt omfattar 72 miljoner kronor:

 • Stöd till markägare för ökade kostnader för omhändertagande av virke, 44 miljoner kronor.
 • Stöd till utförare för utmärkning av gränser, 3 miljoner kronor.
 • Stöd till väghållare för uppgradering av vägnätet, 15 miljoner kronor.
 • Stöd till industriföretag eller logistikföretag för separat hantering av
  brandskadat virke, 10 miljoner kronor.
 • Utöver de 72 miljonerna vill Skogsstyrelsen även att myndigheten ska få ytterligare 20 miljoner kronor av statskassan varav 8
  miljoner kronor utgör administration av de ekonomiska stöden.
 • Källa Skogsstyrelsen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista