Fyra barn och mamman Pernilla Olsson. Foto: Privat
1 av 2
Pernilla Olsson från Bräcke har nyligen fått sitt fjärde barn. Foto: Privat
Fruktsamhetstalet i Jämtlands län
2 av 2
Foto: Källa: SCB. Grafik: Nyhetsbyrån Sirén
Fruktsamhet

Kvinnor i Bräcke föder flest barn i länet

1:43 min

Fruktsamhetstalet för kvinnor i Sverige sjunker. Men kvinnorna i Jämtlands län fortsätter överlag att föda barn i högre utsträckning än riksgenomsnittet.

Fruktsamhetstalet i landet fortsätter att sjunka. En kvinnor föder inte lika många barn nu som 2010. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men i Jämtlands län ligger de flesta kommuner ovanför riksgenomsnittet på 1,78 barn. Allra högst ligger Bräcke, med i snitt 2,57 barn per kvinna. Lägst ligger Härjedalen på 1.77 och strax ovanför Östersund och Åre. 
 
– Vad nedgången beror på finns inga tydliga förklaringar till, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB, till Nyhetsbyrån Siren. En förklaring kan vara att kvinnors ålder vid barnafödande har ökat något de senaste åren.

Pernilla Olsson som bor i Bräcke har nyligen fått sitt fjärde barn.

– Det var ingenting vi bestämde i förväg tror jag. Jag tycker inte att barn är så självklart, så det är nog mer turen känner jag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".