Tore Åberg är Gatuchef på Östersunds kommun.
Tore Åberg är Gatuchef på Östersunds kommun. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Kommunen

Östersunds kommun lurades av blufföretaget som sålde dyrt vägsalt

2:10 min

Onsdagens Uppdrag Granskning avslöjade att 281 av 290 kommuner har fått betala bluffakturor eller grovt överpris på förbrukningsvaror.

Även Östersunds gatuchef Tore Åberg blev kontaktat av ett företag som skulle sälja en smältlösning till snöröjning. Tore trodde han köpte fyra hinkar för cirka 800 kronor.

Men när beställningen kom var det fyra pallar och fakturan låg på 8000 kronor.

– Jag trodde att jag hade missförstått det och fick bita i det sura äpplet, säger Tore Åberg. 

Men när företaget ringde upp igen efter några månader och frågade om nästa beställning skulle skickas till samma plats började Tore förstå att något inte stämde. 

– Jag blev lite frågande men företaget menade att jag hade köpt en prenumeration. Då diskuterar vi fram och tillbaka och blir osams. Dom ringer säkert hundra gånger, säger han. 

Efter ett tag så kom en ny beställning med smältlösning.

– Då bestrider jag fakturan. Men företaget är svåra att få tag på, det går varken att ringa eller mejla, säger Tore Åberg.

Men företagets fulspel slutade inte där, dom skickade även presentkort till Tores privata adress som en slags muta. Företaget som skickar presentkorten frågar Tore om det är okej att ta emot gåvor från dom.

– Då trillade polletten ner direkt. Jag sa till dom att jag har skickat tillbaka alltihop och berättat för min chef, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista