Ulf Berglund med en av sina bilder på Nelson Mandela tagna under valkampanjen i Sydafrika 1994.
1 av 2
Ulf Berglund med en av sina bilder på Nelson Mandela tagna under valkampanjen i Sydafrika 1994. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Fotograf Ulf Berglunds utställning "The Election" med bilder tagna i Sydafrika 1994 ställs nu ut i Östersund.
2 av 2
Fotograf Ulf Berglunds utställning "The Election" med bilder tagna i Sydafrika 1994 ställs nu ut i Östersund. Foto: Ulf Berglund/Privat
Kultur

Fotograf Ulf Berglund: Nelson Mandela satte barnen först

2:54 min

Fotografen Ulf Berglunds utställning "The Election" är resultatet av hans bevakning av valet i Sydafrika 1994. Nu kommer bilderna till Östersund.

Det första fria valet i Sydafrika 1994 bevakades av en hel värld. Nelson Mandela hade släppts efter 27 år i fångenskap, klivit ut i friheten utan bitterhet och pratade om rättvisa, fred och vänskap.

En av dem som följde honom på plats var fotografen Ulf Berglund, då 30 år gammal, som bevakade valprocessen under sju historiska månader. Bland annat träffade han även övergivna HIV-smittade barn i stadsdelen Soweto i Johannesburg.

Nu kommer utställningen "The Election" till Östersund, och Ulf Berglund har tydliga minnen Nelson Mandela som sedan blev landets president:

– När han kom in i ett rum blev det ett lugn, och det spelade ingen roll vilka världsledare som var på plats, Mandela gick alltid fram till barnen först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista