En grupp människor utanför en röd byggnad.
Många Trångsvikenbor kämpar för familjen som ska utvisas. Foto: Sofie Lie/Sveriges Radio
Migration

Bybor protesterar mot att dödshotad familj utvisas

2:16 min

En familj i Trångsviken utvisas trots att det finns en hotbild mot dem i deras hemland. Ortsborna är upprörda över beslutet.

Familjen, en mamma och hennes tre barn bor i Trångsviken i Krokoms kommun. De flyttade till Sverige för snart 4 år sedan men nu får mamman och två av barnen inte bo kvar. De ska utvisas till deras hemland Kosovo.

De är förvånade över beslutet eftersom en annan familjemedlem, som befinner sig i Kosovo, uttalat flera dödshot mot familjen och de känner sig oroliga för sin egen säkerhet. 

– Migrationsverket kan åka ner och upprätta de där gravarna, för det är där de kommer att hamna, säger grannen Ingela Löfgren, som engagerat sig för att familjen ska få stanna genom att starta en namninsamling.

Migrationsverket redogör i sitt beslut från slutet av september att de inte kan ta hänsyn till oron för att återvända eller till sociala problem. Det är bara i undantagsfall, vilket Ingela Löfgren tycker är fel. 

– Det är bedrövligt, det känns inte som att de tar dem på allvar, säger grannen Ingela Löfgren.

Caner, 15 år, berättar om varför han vill stanna i Sverige. 

– Han hotar oss varje dag, han gör det fortfarande, men jag vill inte lämna mina vänner här i Sverige heller, säger han. 

Familjen kommer att splittras då systern, 29-årige Katmer har ett arbetstillstånd och för tillfället får stanna i Sverige. Däremot har företaget hon jobbat för, Trångsvikens Tvätteri nyligen gått i konkurs. 

– Det känns inte bra, jag har jobbat i tre år och försökt göra allt jag kan men det är inte mitt fel att företaget gått i konkurs, säger Katmer. 

Familjen kommer att överklaga Migrationsverkets beslut till domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".