Porträttbild man med grått hår och glasögon i vit skjorta
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Migration

Åsling (C) om utvisningsbeslut: Bör göra om och göra rätt

2:44 min

Migrationsverkets beslut att utvisa en familj i Trångsviken har fått många att reagera. En av den är riksdagsledamoten Per Åsling (C).

Familjen har bott i Trångsviken i fyra år men ska nu utvisas till hemlandet Kosovo, detta trots att en annan familjemedlem i hemlandet ska ha uttalat flera dödshot mot dom.

Många Trångsvikenbor engagerar sig för att familjen ska få stanna och har bland annat gjort en namnlista. Den Centerpartistiska riksdagsledamoten Per Åsling är också en av dem som engagerat sig i familjens situation. 

– Det är många familjer med barn som kommit till Trångsviken men som tvingats flytta, och den karusellen som dels Migrationsverket har med att flytta familjer runt om i Sverige men också utvisa människor som uppenbart har skäl att stanna känns inte bra, säger Per Åsling (C). 

 Varför har du engagerat dig i den här familjen? 

– Det är många av mina vänner i Trångsviken som rapporterar hur det förhåller sig och då är det väldigt lätt att försöka hjälpa till, säger Per Åsling (C). 

Han nämner att Migrationsverket bör göra om och göra rätt och berättar att familjen jobbar med en ansökan om verkställighetshinder eftersom barnen mår dåligt.

– Det här en fråga som är väldigt allvarlig och det kan nog bli fråga om att lyfta den till Europadomstolen, säger han.

Är hoppet kört för den här familjen?

– Nej, det får det bara inte vara. Därför är det viktigt att det görs en ansökan om verkställighetshinder och om det behövs driva frågan vidare, säger Per Åsling (C).  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".